Първите дни вкъщи с бебето са едно напълно ново изживяване. Може да нямате достатъчно почивка, може непрекъснато да се притеснявате, че не правите нещо правилно и може да отнеме време докато си изградите рутина. Помолихме нашите Bebivita родители да споделят какво според тях е най-важно през тези първи дни. Ето какво казаха те:

Дайте си време и избягвайте стреса

След като бебето се роди, всеки се нуждае от малко време докато осъзнае това невероятно и уникално изживяване. Дайте си цялото време, което ви е нужно, за да свикнете с новите си роли на родители. Ето защо е напълно приемливо да помолите приятелите и близките си да не Ви посещават през тези първи дни. Съвсем нормално е да се опитвате да избегнете стреса и за известно време да се фокусирате изцяло върху себе си и Вашето бебе.

Приемете помощ

Много майки смятат, че след като се приберат от болницата, трябва да правят всичко – да се грижат за бебето, за партньора си, домашните любимци, градината, домакинството и всичко останало. Не вземайте всичко като своя отговорност, приемайте помощ от семейство и приятели, когато Ви я предложат, и не се чувствайте зле от това. Баба с удоволствие ще Ви помогне с гладенето или ще изведе по-големите Ви деца на детската площадка. Приятелите Ви могат да разходят кучето или да полеят цветята Ви. Помислете за неща, за които можете да потърсите помощ от семейство и приятели. Не забравяйте също, че от време на време можете да оставите някои от нещата. Не е задължително домът Ви винаги да е безупречен!

Почини си, мамо, нека и татко да се включи

В началото може и да не се наспивате достатъчно, защото бебето ще Ви държи будна. Ето защо кратките дрямки през деня, когато бебето спи, са много полезни. Мъничетата често заспиват след хранене. Използвайте тази възможност да подремнете и Вие. Изберете си удобно място, където да храните бебето – на леглото или на дивана, където след това и двамата можете да се унесете в дрямка. Все пак трябва да си почивате от време на време, докато бебето спи, като ангажирате и партньора Ви. Много двойки препоръчват бащата да си вземе месец отпуск от работа, след като бебето се роди. Така майките могат да се възстановят по-бързо след раждането, а бащите да прекарат повече качествено време с малките. Много двойки, също така, намират за полезно това да се редуват кой да се погрижи за бебето, когато започне да плаче.

Сънят на бебето

Доста често бебето заспива в ръцете Ви, но щом бъде положено в креватчето му, се събужда. Това е заради уютното и топло спане в обятията Ви и промяната в температурата, когато го сложите в креватчето, го събужда. Затоплянето на креватчето с бутилка топла вода преди да го поставите в него, помага да остане спящо.

Не безпокойте бебто докато спи, защото то така или иначе ще се събуди, когато огладнее.

Планирайте предварително

Използвайте времето по време на бременността си, за да се запасите с някои неща, като памперси и морки кърпи. Никога няма да имате достатъчно от тях.

Уловете моментите

Въпреки че този период може да бъде стресиращ, не забравяйте да му се наслаждавате и да улавяте красивите моменти. Първите дни, в които опознавате своето бебе са много емоционални и кратки. Правете снимки и видеа, които след това да гледате и да си спомняте за това красиво време. Ако Ви е приятно да си записвате спомени, можете да си направите малък дневник за специални моменти: „Първият път, в който спах пет часа“ или „Първият път, в който баба те гушна“.