Какво е желязо?

Желязото е микроелемент. Микроелементите са наречени като такива, защото дори и малки количества - малки следи от тези елементи, са достатъчни за тялото. Тялото не може да произвежда желязо. Следователно трябва да се абсорбира от храните. Трябва обаче да се внимава да не се приема твърде много желязо.

Какво прави желязото?

Желязото участва в много метаболитни процеси в организма, включително в преноса на енергия в клетките. Основната задача на желязото е транспортирането на кислород в тялото заедно с хемоглобина, червеният кръвен пигмент. Заедно с протеиновия миоглобин, желязото допринася за съхранението на кислород в мускулите. Желязото също отговаря за правилното функциониране на имунната система и енергийния метаболизъм. Освен това, желязото е важно за развитието на мозъка. Недостигът на желязо може да влоши физическата работа, поради което е важно да се обърне внимание на приема му и да се гарантира, че тялото винаги получава достатъчно количество от него.

Кои храни съдържат желязо?

Желязото се среща главно в месото, а в по-малки количества се съдържа в някои плодове и зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни. Цвеклото и спанакът също съдържат желязо, но не чак толкова, колкото може би си мислите въз основа на историите на Попай и неговите консерви със спанак. Фасулът и лещата например съдържат много повече желязо от спанака. Витамин С допълнително насърчава усвояването на желязо от растителни храни.

Открийте още градивни хранителни блокове

Хранителният план на Вашето бебе

С какво да храня, кога трябва да храня и от кои продукти се нуждае детето ми? Нашият хранителен план Bebivita Ви разяснява точно това, което Ви интересува.

Кликнете тук за хранителния план