Дори когато времето навън е неприятно – дъждовно, снежно или просто студено – малките пак имат нужда да се занимават с нещо. Открийте какво можете да правите, когато времето е лошо. Ето нашите любими препоръки:

Когато времето е твърде лошо, за да излезете навън

Независимо дали през пролетта, лятото, есента или зимата, по всяко време на годината времето може да стане твърде неприятно за излизане навън. Въпреки това, има доста други неща, които можете да правите.

Съвет 1: Планетариум и аквариум

Заведете малкия човек на обиколка в планетариум и пътувайте през космоса. Разходка до някой аквариум също може да бъде вълнуващо преживяване за Вашия малък откривател. Там ще може да види множество пъстри риби и да научи повече за водния свят.

Съвет 2: Постройте си площадка на закрито

Можете да си направите собствена площадка за игра на закрито – използвайте възглавнички, дюшеци или одеала, за да направите тунели или пързалки. Така ще създадете страхотна среда, в която малкото да си играе и да изпусне пара.

Съвет 3: Прочетете му книга и изиграйте собствена пиеса

Много деца обичат да слушат истории за любимите си герои. Особено когато времето е лошо, те ще се радват да споделят книга с Вас, докато сте заедно, увити с одеало на дивана. Ако се нуждаят от повече действие, можете да поставите пиеса, базирана на любимата им история. Забавлявайте ги, като направите писа със сенки или театрални кукли за ръката и пресъздайте историята.

Съвет 4: Водно забавление

Децата обичат да се пръскат с вода. Ето защо посещение на закрит басейн е една подходяща активност, когато времето навън е лошо. Денят минава неусетно, когато сте в топлите води на някой приятен басейн.

Съвет 5: Поканете приятели у дома

Поканете Ваши приятели с децата им и устройте среща за игри. Докато вие си говорите за свои неща, децата ви също ще се забавляват – да не забравяме, че играчките им никога не са толкова интересни, както когато друго дете започне да си играе с тях.

Активности на открито за есента

Есента носи много възможности за прекарване на времето на открито, защото времето често е все още меко. Рязкото понижение на температурите, все пак не трябва да ви обезкуражава да вземете участие в активности на открито.

Съвет 1: Малките събирачи

Есента е вълнуващо време за малките. Тъй като дърветата сменят своите цветове, има толкова много за откриване по време на разходка сред дърветата. Вие и Вашия малък откривател можете да събирате цветни листа, кестени или жълъди. Листата могат да бъдат изсушени, а жълъдите и кестените са чудесни за направата на малки фигурки.

Съвет 2: Градина, удобна за таралежи

През есента таралежите си търсят скришни места, където могат да спят през зимата. За Вашето дете би било чудесно забалвение да Ви помогне в изграждането на заслон за тях в градината. Просто натрупайте листа или малки дървени трупи във вашата градина. Скоро можете да имате малък съсед в градината си.

Активности на открито за зимата

През зимата температурите падат още повече и ще трябва да се обличате в топли дрехи, преди да излезете навън. Ниските температури обаче правят прибирането след това на топло у дома, с чаша чай, толкова по-приятно. Трябва да прекарвате време на открито, дори и през зимата.

Съвет 1: Намиране на следи

Особено когато току-що е навалял сняг, разходките в гората стават много вълнуващи за малките. С малко търпение, заедно можете да намерите различни следи, оставени от животните в снега. Търсенето на следи става дори още по-забавно, ако разчетете от кое точно животно са оставени следите.

Съвет 2: Хранене на животните

Особено през зимата, за животните е трудно да си намират храна. Много магазини за животни продават храна, с която да храните животните през зимата. По този начин можете да помогнете на дивите животни, да бъдат нахранени и през зимата. Заедно с Вашето мъниче, можете да поръсите зрънца и след това да почакате, докато бъдат зърнати и изкълвани от птиците.

Съвет 3: Играйте в снега

С падането на първия сняг, малкото не може да дочака да излезе навън. Облечете го добре в топли дрехи - има толкова неща, които може да прави в снега. Можете на направите снежен човек заедно, или още по-добре, снежно семейство с мама, татко и дете. Пързалянето със шейна е друго чудесно семейно забавление за зимен следобед. Когато детето Ви стане малко по-голямо, можете да си устроите забавна борба със снежни топки в градината или да отидете да се пързаляте със ски или кънки на лед.

Съвет 4: Подготовка за Коледа

Ноември и декември са най-забавните месеци от годината за децата. Малка разходка до коледния базар или участието в коледни активности, са едни от любимите занимания. Друг акцент е изборът на най-красивото коледно дърво и неговотото украсяване с ръчно изработени коледни играчки.