Какво е витамин А?

Витамин А принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини. Мастноразтворимите витамини се абсорбират от червата заедно с мазнините. Витамин А може да бъде абсорбиран от храната или да бъде произведен от самия организъм, чрез превръщане на бета-каротин (провитамин А) в активен витамин А.

Какво прави витамин А?

Витамин А спомага да се поддържа здравето на очите, кожата и лигавиците. Това прави витамин А  съществено значим за здравото черво. Освен това, витамин А е част от родопсина - абсорбиращ светлина пигмент в ретината. Подобно на всички антиоксиданти, той също участва в намаляването на възпаленията, като защитава клетките от увреждане от свободните радикали.

Друга важна задача на витамин А е активирането на метаболизма на мазнините.

Кои храни съдържат витамин А?

Витамин А се намира само в животинските храни, докато бета-каротинът се съдържа в някои плодове и много зеленчуци, като моркови, тиква, къдраво зеле, спанак и кайсии. Витамин А принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини. Организмът може да абсорбира бета-каротина по-лесно, ако се приема заедно с малки количества мазнини.

Внимание: Бременните жени не бива да консумират твърде много витамин А през първия триместър, тъй като прекомерните количества могат да навредят на нероденото им дете.

Открийте още градивни хранителни блокове

Хранителният план на Вашето бебе

С какво да храня, кога трябва да храня и от кои продукти се нуждае детето ми? Нашият хранителен план Bebivita Ви разяснява точно това, което Ви интересува.

Кликнете тук за хранителния план