"Първото зъбче е тук!" Периодът, когато на бебетата започват да им растат зъбки, може да бъде доста стресиращ. Много майки не знаят какво да правят и се чувстват несигурни. Някои от тях, от друга страна, просто не могат да разберат защо бебето им изведнъж започва да плаче и го боли. За да ви спестим тревогите и чувството на несигурност, ние отговорихме на някои въпроси, с които много родители се сблъскват:

На каква възраст израства първият зъб?

При повечето деца израстването на първото зъбче започва между 5-ти и 10-ти месец. Съществуват и случаи, при които децата вече са родени със зъби, докато при други не израства нищо до първия им рожден ден. Не се притеснявайте, ако детето Ви принадлежи към последната група, тъй като всяко дете се развива с различно темпо. Всичките 20 млечни зъба трябва да са покарали до 3-годишна възраст, въпреки че това може да варира.

Какви са първите признаци на израстване на зъбче?

Вашето малко бебче...

  • внезапно започва да дъвче всеки предмет, който хване
  • отделя повече слюнка, която изтича от ъгълчетата на устата му и започва да се лигави повече от обичайното
  • има червени и подути венци
  • е по-раздразнително и плаче повече от обикновено
  • трудно заспива, неспокойно е и се събужда често
  • има слаба диария и зачервено дупе

Какво помага на бебето Ви?

Бебета, при които се наблюдава растеж на зъби, обикновено започват да дъвчат всичко, което могат да хванат. За бебетата дъвченето на по-твърди предмети е като масаж за венците.

Гризалките за зъби са идеални за това. Моля, уверете се, че те не съдържат пластификатори, фталат и PVC. Гризалки за зъби от полипропилен (PP), полиетилен (PE) или естествен каучук са най-добри. Те могат да бъдат охладени и в хладилника преди употреба. Много бебета също харесват дъвченето на студена кърпа за къпане, тъй като намаляват усещането за напрежение и натиск в устата. Моля, предлагайте нова кърпа няколко пъти на ден.

Можете също така да облекчите болката от израстването на зъбите на бебето, като масажирате венците с чист пръст. Но, моля, бъдете внимателни, тъй като това може да бъде неприятно за някои деца. Ако детето ви се лигави твърде много, лигавниче или памучно шалче биха могли да запазят дрешките му сухи. Това е особено важно в по-студените дни. Можете също да нанесете крем за предпазване от раздразнения в ъглите на устата на бебето и бузите му.

Как да се грижа за зъбите на моето бебе?

Веднага след като започне да се показва първото зъбче на бебето, трябва да започнете да го бършете с влажна памучна клечка. След като се появят още зъби, можете да започнете да ги чистите с четка за зъби. В идеалния случай веднъж или два пъти на ден. Използването само на вода е абсолютно достатъчно, тъй като малкото ви бебе все още не е в състояние да изплюе пастата за зъби и може да се задави.