"Детето на нашите съседи вече ходи, докато нашето още не е проходило. Трябва ли да се притеснявам?

Не, абсолютно не. Рано или късно, здравото дете ще се научи да ходи. Ако се питате защо детето Ви "изостава", можем да ви дадем едно просто обяснение: Някои деца на този етап се интересуват повече от други неща, като пиене от чаша или как да се научат да говорят и затова те не обръщат толкова много внимание на ходенето.

Колко време ще отнеме, докато детето ми проходи?

Прохождането на децата е индивидуално във времето и зависи от самото дете. Повечето бебета правят първите си стъпки между 12 и 14 месеца. Някои вече могат да ходят на възраст от 8 до 10 месеца, докато други прохождат чак на 18-20 месеца.

Преди това те събират сили и се опитват да приспособят движенията си към заобикалящата ги среда. Много от тях първо започват да пълзят по корем и после и на четири крака. По-късно те ще се опитат да се отдръпнат от различни обекти. Първата стъпка към ходенето е когато бавно се научават да стоят на собствените си крака. Наред с други неща, Вашето малко дете ще се научи как да сгъва коленете си и да вдига предмети, докато стои. На вас това може да изглежда като лесна задача, но за малкото Ви бебче е по-трудно, отколкото си мислите.

Между 11-ия и 12-ия месец, повечето бебета са в състояние да се изправят сами и да започнат да се учат как да седнат и как да се навеждат. С Ваша помощ, малкото слънчице може дори да направи първите си стъпки – вземете ръчичките му и му осигурете необходимото усещане за безопасност, което ще му позволи да направи първите си стъпки. Ако все още не успява съвсем да го направи, не го насилвайте, а по-скоро му дайте времето, необходимо да се развива само.

Повечето бебета са способни да ходят сами на възраст от 12 до 14 месеца, въпреки че те все още могат да бъдат малко нестабилни. Ако детето Ви е едно от онези деца, които ходят само с Вашата подкрепа или се придвижват, като се придържат към мебелите, няма нужда да се притеснявате. Вашият мъник просто се нуждае от малко повече време. Както вече споменахме, някои деца не започват да ходят до 18-20 месеца.

Ето един начин, чрез който можете да помогнете на бебето да се научи да ходи

Само не забравяйте, че дори и малкото е по-добро, без да насилвате нещата. Най-добре е Вашият малчуган да се научи да ходи в голямо, празно пространство без препятствия. Ако е възможно, бебето може да ходи босо, тъй като това му позволява да добие по-добро усещане за ходене. Ако Вашият мъник се бори да се премести от стоящо до седнало положение и все още не успява да направи това след много опити, можете да му покажете как да сгъва коленете си, за да седне без да се наранява. Това е много по-добре, отколкото да вземете детето си, за да го сложите да седне.

Друг начин да насърчите малкото слънчице да се разхожда, е да дадете на детето си обект като любимата му топка и след това да го помолите да ви я донесе. Тъй като амбицията помага, Вашият мъник ще тръгне към Вас. Това също е добра практика за ходене с различен център на тежестта. Напълно индивидуално е на каква възраст детето ще достигне определен етап на развитие, но всяко здраво дете ще се научи как да ходи - някои по-рано, други по-късно. След няколко години никой няма да се чуди кога детето му се е научило да ходи. Така че запазете спокойствие и дайте на детето си времето, от което се нуждае.

Какво трябва да предвидите, когато детето ви се вече се научи да ходи

Момента, в който детето ви вече може да ходи, е чудесно за родителите и те ще го запомнят за десетилетия напред! Но внимавайте, щом вашият малчуган е на крака и изследва обкръжението си, нищо вече не е безопасно. Ето защо трябва бързо да поставяте предмети на детето си на сигурно място, особено когато става дума за опасни и ценни предмети.

Това важи и за тежки предмети, които биха могли да навредят на вашето дете в случай, че ги сваля отнякъде. На този етап е много важно да се предпазят всички електрически контакти, печката и другите домакински уреди. Друго важно нещо е да блокирате достъпа до всички стълби, тъй като вашият мъник може да загуби равновесие и да падне по стълбите. Сега вече нищо не може да ви притесни! Пожелаваме на Вас и на Вашето малко слънце много забавни моменти, докато прави първите си стъпки.