Кога моето бебе ще започне да пълзи?

Много родители в даден момент ще се запитат, кога бебето им ще започне да се движи само.

Повечето деца започват да пълзят по корем, когато са между седем и десет месеца, издърпвайки се по корем, като използват само ръцете си. Малко след това ще започнат да използват краката си и ще започнат да пълзят правилно. Всяко дете обаче индивидуално се научава как да пълзи - по-рано или по-късно. Някои деца вече започват да пълзят, когато са между 6 и 7 месеца, докато други не започват да правят това до първия си рожден ден. Има и деца, които дори прескачат напълно пълзящия период и вместо това се придвижват по дупе, опитвайки се да се изправят на всеки ъгъл или направо започват да ходят.
Тъй като всяко дете развива своите умения индивидуално, няма правило за различните етапи на развитие. Ето защо не е нужно да се притеснявате, ако други бебета вече са по-подвижни от Вашето. Ако обаче все още се притеснявате, консултирайте се с Вашия педиатър.

Как да се предпазя у дома ми?

Трябва да предпазите детето у дома си, когато бебето ви започне да се опитва да се изправя. В противен случай съществува по-голям риск вашият мъник да пострада.

  • Отстранете всички източници на опасност в обсега на бебето (приблизително 1 м височина).
  • Съхранявайте лекарства, почистващи продукти и т.н. извън обсега на детето си.
  • Махнете отровните растения и дръжте извън обсега на децата саксиите и почвата.
  • Защитете от всички електрически контакти забранени за деца.
  • Блокирайте стълбищата с бебешка врата, така че бебето ви да не пада по стълбите.

Как мога да насърча бебето да пълзи?

Няма много какво да направите и не бива да правите нищо насила. Най-важното нещо за детето ви е да има достатъчно място, за да се придвижва. Детето няма да се научи да пълзи, ако седи в проходилка.

Ако забележите, че детето ви често стои на четири крака, но всъщност не започва да пълзи, можете да насърчите малкото си слънце, като използвате следния трик:

  • Покажете на вашето бебе, как става, като самите Вие пълзите. Вашият малък бебчо ще се опита да копира вашите движения с голям ентусиазъм.
  • Опитайте се да привлечете вниманието на вашето бебе, като поставите познат предмет, като пухкава играчка, далеч от него. Може би любопитството ще спечели внимнието му и малкото ви слънце ще се опита да пропълзи към обекта.