Какво е цинк?

Цинкът е микроелемент. Това означава, че се среща само в малки количества в организма. Човешкото тяло не може да произвежда сам цинк и затова трябва да се абсорбира от храната.

Какво прави цинкът?

Цинкът е компонент на над 300 от ензимите в организма. Поради това, той има роля и в почти всички телесни процеси, като кислороден транспорт, антиоксидантна защита и образуването на червени кръвни клетки (хемоглобин).

Преди всичко, цинкът е известен с ролята си в имунната система на организма. Той е от съществено значение за развитието, съзряването и функционирането на имунната система.

Цинкът е важен и за здрава кожа, коса и нокти и за поддържане на зрението. Цинкът също играе важна роля в деленето на клетките и обновяването на клетките, затова е от съществено значение за здравия растеж.

Кои храни съдържат цинк?

Месото, рибата, сиренето и яйцата са особено богати източници на цинк. Малки количества цинк могат да се намерят и в растителни храни като ядки и бобови растения.

Открийте още градивни хранителни блокове

Хранителният план на Вашето бебе

С какво да храня, кога трябва да храня и от кои продукти се нуждае детето ми? Нашият хранителен план Bebivita Ви разяснява точно това, което Ви интересува.

Кликнете тук за хранителния план