Какво е витамин D?

Витамин D е доста специален витамин. Това е така, защото организмът може сам да генерира витамин D от прекурсори, които присъстват в тялото ни, когато кожата ни е изложена на слънце (UV-B лъчение).

Какво прави витамин D?

Витамин D е важен помощник на калция и следователно е много важен за нашите кости и зъби. Той насърчава абсорбцията на калций в червата и спомага за снабдяването на костите с калций. Витамин D влияе върху мускулната сила, регулира метаболизма на калций и фосфат и също така участва в други метаболитни процеси в организма. Препоръчителният дневен прием на витамин D е 20 µg, когато организмът не може да го произвежда сам (например през зимата). В случай на недостиг на витамин D в ранна детска възраст или детска възраст, костите не са достатъчно минерализирани и следователно ще останат меки и могат да се деформират (рахит).

Кои храни съдържат витамин D?

Производството на витамин D в организма, стимулирано от слънцето, варира от човек до човек и също зависи от фактори като георафска ширина и сезон. В Германия е достатъчно през приблизително половината от годината да излагате една четвърт от повърхността на кожата си (лице, ръце и части на ръцете и краката) на слънце в продължение на 5 до 25 минути на ден между 12:00 и 15:00, в зависимост от вида на кожата и сезона. Нашето тяло може да съхранява значително количество витамин D (в мастната и мускулната тъкан, черния дроб), който след това се усвоява през зимата.

Много малко храни съдържат достатъчно количество витамин D и повечето от тях са от животински произход. Те включват по-специално тлъста риба (например сьомга, херинга, скумрия) и в много по-малка степен черен дроб, яйчен жълтък и някои ядливи гъби.

Открийте още градивни хранителни блокове

Хранителният план на Вашето бебе

С какво да храня, кога трябва да храня и от кои продукти се нуждае детето ми? Нашият хранителен план Bebivita Ви разяснява точно това, което Ви интересува.

Кликнете тук за хранителния план