Какво е магнезий?

Магнезият е минерал. Минералите са неорганични хранителни вещества. Организмът не може сам да произвежда магнезий. Следователно трябва да се абсорбира от храната.

Какво прави магнезият?

Магнезият участва в много процеси в тялото. Той например играе централна роля в енергийния метаболизъм и е от съществено значение за поддържането на здрави кости.

Магнезият е естественият антагонист на калция за контролиране на мускулната функция и по този начин може да подпомогне мускулната релаксация.

Дефицитът на магнезий може да се прояви например чрез мускулни крампи. Ако тялото няма магнезий, пропускливостта на мембраните за натрий, калий и калций се увеличава. Това увеличава възбудимостта на нервните клетки и по този начин податливостта към мускулни крампи. Това означава, че магнезият е отговорен и за стабилизирането на клетъчните мембрани.

Кои храни съдържат магнезий?

Магнезият се съдържа главно в ядките, бобовите растения, пълнозърнестите храни, както и в бананите и малините.

Тялото може да съхранява до 20-25 г магнезий, предимно (60%) в костите. Винаги, когато има твърде малко магнезий в кръвта, тялото трябва да прибегне до резервите си и да изтегли минерала, например, от костите. Това може да намали плътността на костите.

Открийте още градивни хранителни блокове

Хранителният план на Вашето бебе

С какво да храня, кога трябва да храня и от кои продукти се нуждае детето ми? Нашият хранителен план Bebivita Ви разяснява точно това, което Ви интересува.

Кликнете тук за хранителния план