Какво е йод?

Йодът е микроелемент. Микроелементите са наречени като такива, защото дори и малки количества - малки следи от тези елементи, са достатъчни за тялото. Тялото не може да произвежда сам йод и може да съхранява само много малки количества. Ето защо е важно редовно да се консумират храни, съдържащи този микроелемент.

Какво прави йодът?

Нашето тяло се нуждае от йод, за да произвежда хормони на щитовидната жлеза, които регулират множество метаболитни процеси в организма и следователно са от решаващо значение за нашето физическо и психическо развитие. Трябва да внимавате тялото да не получава нито много, нито твърде малко йод, защото, както йодният дефицит, така и предозирането, могат да бъдат вредни за  здравето.

Кои храни съдържат йод?

Йодът се намира главно в нашите океани. Ето защо морските дарове са с особено високо съдържание на йод. Почвите ни, от друга страна, са доста бедни на йод.

Бебетата и малките деца се нуждаят от 70 µg йод на ден. Препоръчителният дневен прием за юноши и възрастни е около 200 µg йод. За да задоволим нашите нужди от йод, трябва да се консумира морска риба веднъж или два пъти седмично. Млечните продукти и яйцата също са добри източници на йод. Употребата на йодирана сол също е препоръчителна. Бременните и кърмещи жени трябва да обръщат особено внимание на балансираната диета и достатъчното снабдяване с йод.

Открийте още градивни хранителни блокове

Хранителният план на Вашето бебе

С какво да храня, кога трябва да храня и от кои продукти се нуждае детето ми? Нашият хранителен план Bebivita Ви разяснява точно това, което Ви интересува.

Кликнете тук за хранителния план