Родителите често се притесняват как да облекат правилно бебетата си и кои дрехи са най-подходящи за сезона. За да ви улесним, можем да ви дадем следните съвети:

Лято

Не е толкова лесно да намерите точните дрехи по това време на годината, защото трябва да сте сигурни, че малкото ви слънце нито се изпотява, нито му е студено. Леките и дълги панталонки, както и широките блузи с дълги ръкави са идеални за лятото, тъй като ръцете и краката трябва да бъдат покрити, колкото е възможно повече. В по-студени дни трябва да добавите някои чорапи и обувки, така че бебето да не настива.


Въпреки правилните дрехи, винаги помнете, че бебетата и децата не трябва да бъдат изложени на пряка слънчева светлина особено през първата година. Друго много важно нещо, което трябва да запомните, е да поставите слънцезащитно средство върху детето си, защото особено през летните месеци слънчевата радиация е малко по-силна и кожата на бебето все още не е приспособена. Ето защо трябва да предпазвате бебето от UV радиация. Следователно, специални слънцезащитни продукти за деца трябва да се прилагат върху непокрити зони на кожата, като горната част на ръката, лицето или шията. Шапка с козирка или малката лятна шапчица са важни, така че главата и очите на вашето бебе да са защитени от слънцето.

Зима

През зимата най-добре е да обличате детето на слоеве защото те все още не са напълно способни да регулират собствената си телесна температура. Обличането на слоеве означава поставянето на няколко по-леки дрешки една върху друга. Първият слой се състои най-вече от боди или долна тениска и гащета. След това сложете чифт чорапогащи и тениска над него, последвани от панталони, пуловер или гащеризон, а накрая чифт чорапи и яке. Различните слоеве могат бързо да бъдат съблечени или облечени отново в зависимост от температурата; особено при местене навън и вътре (пазаруване, поща, банки, кратки посещения и др.). Когато вие и вашето бебе сте навън при студени температури, горният слой трябва да бъде грейка. Много е важно на вашето бебе да бъдат сложени вълнена шапка, шал и топли ръкавици.

Как да разбера дали на бебето ми му е прекалено горещо или прекалено студено?

Често не е толкова лесно да разберете дали на вашият малчуган му е прекалено горещо или прекалено студено. Прост тест обаче може да помогне за това - проверката на врата. Това означава, че слагате ръката си върху шията на бебето, за да усетите дали се изпотява или дали кожата му е студена. Ако не установите нито едно от двете, то може да приемете, че бебето ви е наред и че сте го облекли правилно. Бебетата са склонни да бъдат облечени повече, а не по-малко. Това бързо може да доведе до прегряване, което е по-сериозно, отколкото малко да му е студено.

Съвети за правилно обличане на детето ви, без да се прекалява:

  • Подгответе всички дрехи, които искате да поставите на детето си.
  • Опитайте се да обличате бебето възможно най-бързо, защото за вашето дете, обличането означава много стрес, плач и недоволство.
  • Опитайте се да местите бебето възможно най-малко, за да избегнете стреса.
  • Никога не оставяйте бебето си без надзор на маса за смяна на пелени! Рискът от падане от масата на слънцето Ви не е толкова голям в началото, тъй като то все още не може да се движи много. Така или иначе, това ще се промени и за родителите е трудно да разберат, кога е дошло времето, когато бебето ще е в състояние да се движи достатъчно, за да бъде изложено на риск от падане от масата.