Трудно е да се повярва колко бързо могат да минат девет месеца - и малкото ви слънце вече е пристигнало! Много родители вече започват да мислят за "малкото си царство" на тяхното ангелче, докато все още са бременни. За мнозина организирането на детската стая е специален момент. Някои родители искат да завършат стаята преди пристигането на потомството им, а други чакат малко преди раждането или когато бебето се е преместило от стаята на родителите.

Това, което трябва да имате предвид при обзавеждането на детската стая

Оставете достатъчно време за проветряване на стаята след боядисване на стените, смяна на мокета или тапетите. Използвайте само качествено сертифицирана боя, за която е сигурно, че няма да навреди на вашето дете. Ако боята има печат за сертифициране, можете да сте сигурни, че няма да бъде вредно за вашето бебе.

Най-важното за бебето

Най-важното за бебето включва онези неща, които бебето ви наистина се нуждае през първите седмици и месеци, като маса за смяна на пелените с бебешко матраче и бебешко легло. Масата е много удобна, защото осигурява място за бебешки дрехи и същевременно за смяна на бебешки пелени. През първата година бебешкото легло трябва да бъде поставено в спалнята на родителите. Не трябва да има пухкави играчки в леглото, както и най-добрия начин е бебето да спи в спален чувал. Трябва също така да се стремите към висококачествени материали. Етикетите за одобрение или тестовите печати като DIN EN-71 са добър показател за мебелите.

Други полезни неща, които трябва да имате предвид:

 • електрически радиатор (предупреждение: не поставяйте твърде близо до детето си или близо да шкафчето)
 • рафт (за съхраняване на продуктите за грижа за бебето в близост)
 • кофа за памперси (за изхвърляне на използваните памперси)
 • щори или пердета (за затъмняване на стаята по време на обедния сън)

Стените

Изберете приятен и неутрален цвят, така че вашият малък бебчо да се чувства удобно в детската стая.

Мебелите, боята за стена или пухкавите играчки не трябва да правят детската стая да изглежда притрупана, тъй като тя трябва да е пространство, където бебето ви може да се отпусне - затова стаята трябва да излъчва спокойствие и релакс.

Кое легло трябва да изберете за вашето бебе? Кое е правилното легло?

 • Детско кошче: Поради ограниченото пространство, което има в кошчето, то се чувства като в корема на мама. Люлеенето на кошчето също е нещо, което повечето бебета харесват доста. Проблемът обаче е, че бебетата бързо ги израстват.
 • Количка: Използвайки количка, винаги имаш малкия си херувим до себе си, независимо дали миеш, готвиш или имаш приятел на гости. Вашето бебе се чувства безопасно, когато е до вас. Количките могат обаче да се използват само за кратък период от време, защото веднага щом детето ви започне да се движи или дори да се дърпа, те стават твърде опасни за употреба.
 • Бебешко креватче: Предимството на този тип легло е, че вашето бебе спи до Вас. В зависимост от размера на креватчетата обаче, бебетата също бързо ги израстват.
 • Кошара: Тези, които можете да използвате за по-дълъг период от време. Трябва да сте сигурни, че отделните ленти на леглото не са по-отдалечени от 4,5 см до 6,5 см. След като детето ви стане по-голямо, можете да премахнете някои от пречките, така че да може да слиза и да се качва само. Много кошари могат да бъдатат превърнати в "детско легло". Много е важно за вашето бебе да се използва дишащ матрак за леглото. Не трябва да бъде прекалено твърд, но все пак достатъчно твърд, за да не потъва малкия ви херувим повече от два-три сантиметра в него.

Съвети за безопасност за детската стая (за бебета на възраст, пълзящи)

 • Стопери на вратите
 • Ключалки на чекмеджетата
 • Без предмети, които биха могли да се поглъщат
 • Безопасни за деца ел. контакти
 • Заключване за прозорци

Ако следвате тези съвети, нищо не може да се сгреши при обзавеждане на детската стая!

Пожелаваме ви много забавления!