Какво е витамин C?

Витамин С се счита за най-известният от всички витамини. Самият организъм не може да произвежда този водоразтворим витамин и той може да се съхранява в тялото само за кратко време. Ето защо е важно редовно да се консумират храни, съдържащи този витамин.

Какво прави витамин C?

Витамин С е особено важен за имунната система. Той има важен принос за имунната защита на организма, когато става въпрос за премахване на патогените. Витамин С ускорява мобилността на белите кръвни клетки така, че те да достигнат и да се борят с патогените по-бързо. По този начин витамин С укрепва вродената имунна система и  предпазва от настинки. Витамин С също има антиоксидантни способности, което означава, че улавя свободните радикали и по този начин предпазва клетките на тялото от увреждане.

Освен това витамин С насърчава усвояването и използването на желязо от растителни храни.

Витамин С е необходим и за образуването и свързването на съединителната тъкан (колаген) и по този начин подпомага възстановяването на тъканите. Също така допринася за развитието на костите и зъбите.

В обобщение, витамин С е „всеобхватният“ сред витамините и играе редица роли в нашето тяло.

Кои храни съдържат витамин C?

Има някои храни, които са имат особено високо съдържание на витамин С. Плодовете и зеленчуците, като лимони, портокали и чушки са най-важните източници на витамин С. Бебетата и малките деца се нуждаят от 25 mg на ден, докато препоръчителният дневен прием (RDI) за възрастни е 110 mg за мъже и 95 mg за жени. Бременните и кърмещите жени обаче се нуждаят от повече витамин С. RDI за бременни жени е 105 mg, а за кърмещи жени - 125 mg.

Открийте още градивни хранителни блокове

Хранителният план на Вашето бебе

С какво да храня, кога трябва да храня и от кои продукти се нуждае детето ми? Нашият хранителен план Bebivita Ви разяснява точно това, което Ви интересува.

Кликнете тук за хранителния план