Какво е витамин E?

Има различни форми на витамин Е, които са общо познати под термина токоферол. Витамин Е принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини. Мастноразтворимите витамини се абсорбират от червата заедно с мазнините.

Какво прави витамин E?

Витамин Е предпазва клетките ни от вредни влияния например от агресивни окислители (свободни радикали). Причина за тях могат да бъдат възпаления, стрес, UV радиация или токсини от околната среда и могат да повредят нашите клетки.

Въпреки това, витамин Е не само поддържа тялото чрез прихващане на свободни радикали, но също така намалява образуването на възпалителни вещества.

Тъй като витамин Е е мастноразтворим, той също може да проникне и да се съхранява от кожата.

Кои храни съдържат витамин E?

Добри източници на естествен витамин Е са преди всичко растителните масла като лененото масло. Ядките, семената, маслото и яйцата също съдържат витамин Е, но в по-малки количества.

Открийте още градивни хранителни блокове

Хранителният план на Вашето бебе

С какво да храня, кога трябва да храня и от кои продукти се нуждае детето ми? Нашият хранителен план Bebivita Ви разяснява точно това, което Ви интересува.

Кликнете тук за хранителния план