Какво е калций?

Калцият е минерал. Минералите са неорганични хранителни вещества. Тъй като тялото ни се нуждае от големи количества калций, той е категоризиран като основен елемент. Организмът обаче не може сам да произвежда калций. Следователно той трябва да се абсорбира от храната. Калцият е най-значимият минерал за нашето тяло по отношение на количеството. Почти 100% от калция се съдържа в костите и зъбите.

Какво прави калцият?

Калцият поддържа костите и зъбите ни здрави. В същото време костите ни служат като калциеви резерви на тялото. Калцият също участва в енергийния метаболизъм, клетъчното делене и активирането на процеса на кръвосъсирване. Тъй като кръвта ни съдържа само около 1% от калция в организма, поддържането на стабилно ниво на калций в кръвта е особено важно.

 

Калцият стабилизира клетъчните мембрани и участва в предаването на сигнали в клетките и в предаването на стимули в нервната ни система (например слух, зрение, тактилни стимули), както и в мускулите.

Кои храни съдържат калций?

Млякото и млечните продукти съдържат много калций, но плодовете и зеленчуците, като банани, броколи, къдраво зеле и рукола също са добри източници на калций. Витамин D допълнително подпомага усвояването на калция.

Децата, които все още растат, обикновено се нуждаят от повече калций на ден, отколкото възрастните. Ето защо е особено важно редовно да осигурявате на децата храни със съдържание на калций. Въпреки това, както твърде малко, така и твърде много калций може да повлияе на здравето им.

Открийте още градивни хранителни блокове

Хранителният план на Вашето бебе

С какво да храня, кога трябва да храня и от кои продукти се нуждае детето ми? Нашият хранителен план Bebivita Ви разяснява точно това, което Ви интересува.

Кликнете тук за хранителния план